середу, 24 лютого 2016 р.

НАРИС УЧНЯ 9 КЛАСУ ДУКАЧ АНДРІЯ
 НА КОНКУРС ІМ. Ю.К. ГОЛОБОРОДЬКА " ЗАЧАРОВАНІ ТАВРІЄЮ"

                               Чому я звуся Андрієм?                                             

                                                                             Андрію, Андрію,

                                                                              Конопельку сію,

                                                                              Спідницею волочу,

                                                                              Заміж вийти хочу.

- Мамо, а чому ти мене назвала Андрієм?

- Це давня історія, синку.

  В народі є свято  Андрія Первозванного. Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народній традиції є такий звичай в цей день вгадувати майбутню долю.

З давніх-давен у ніч під «Андрія» дівчата ворожили,  хотіли дізнатися,  чи вийде вона заміж, а чи доведеться знову цілий рік дівувати.

- А як дівчата ворожили? – поцікавився Андрійко.

- Різні способи ворожіння були, синочку.

  Дівчина хотіла знати не тільки, чи вийде заміж, а й хотіла довідатися, чи буде в парі зі своїм судженим. Ось, пізно ввечері, коли вже стемніє, набирає дівчина в пелену насіння коноплі, виходить за хату, сіє його на снігу і приспівує:

                  Андрію, Андрію,

                  Конопельку сію,

                  Спідницею волочу,

                  Заміж вийти хочу.

Потім набирала дівчина жменю снігу там, де сіяла коноплі, вносила до хати; коли сніг розстане – лічила насіння; якщо кожна зернина має пару – добре, якщо ні – поганий знак.

- А ще нам, дівчатам, було цікаво: хто буде чоловік, якої вдачі? Щоб дізнатися про це, ворожили по-іншому: - брали пшеницю, мисочку води і люстерко. Пшеницю сипали на підлогу, мисочку з водою та люстерко теж на підлогу ставили. До хати вносили півня і слідкували: якщо півень нап´ється води – чоловік буде п´яницею, клюне пшениці – господарем, а як гляне в люстерко – паничем і ледарем.

- А мені, сину, ще дуже хотілося дізнатися, як буде зватися мій чоловік. Для цього треба було вийти на вулицю і запитати першого зустрічного чоловіка: «Дядьку, як Вас звати»?

Почувши відповідь, будеш знати ім´я свого майбутнього чоловіка.

- Мамо, твої гадання справдилися?

- Так, синочку. Ввечері, на «Андрія», коли сходилися всі разом – і хлопці, і дівчата, щоб калету кусати, зустріла я свою долю.

- Матусю, а давай я розкажу, яким було твоє ворожіння: - зерна коноплі були парними, півень клював пшеницю, а першого зустрічного чоловіка звали Юрієм.

- Так, Андрійку. Ось, тоді я і подумала, якщо народиться синочок – назву його Андрієм на честь Андрія Первозванного, який напророчив мені мою долю.

- Жаль, що не ворожать хлопці – зажурився Андрійко.

- Не журись, синку. У тебе неодмінно хорошею буде доля!

Ще багато про що розпитував Андрійко у мами: про те, що таке Калета, з чого її роблять, як веселилися хлопці та дівчата в цей день.  Він дізнався, що калета – це великий корж із білого борошна. Печуть його дівчата – всі разом, скільки б їх не було – хоч десять чи двадцять; і дорослі , і малі. Кожна дівчина повинна взяти участь у готуванні калети. Місять тісто по черзі, починаючи від найстаршої дівчини і кінчаючи наймолодшою. Тісто солодке, з медом. Зверху оздоблюють калету сухими вишнями чи родзинками – щоб гарна та смачна була. Печуть її у печі і запікають так, щоб вкусити важко було. А посередині у калети – дірка. Дірку робили для того, щоб з калетою ігри грати. Всувають в дірку червону стрічку і підвішують калету посередині хати на палиці; підвішують високо, щоб парубки дістати не могли. А вкусити її ой, як хочеться!

Біля підвішаної калети стояв вартовий – пан «Калетинський». Це зазвичай був найвеселіший, найкумедніший парубок – «душа компанії». Він не пускав нікого до калети, поки не обмаже сажею. Парубки змагалися з паном Калетинським у вправності та жартівливості. А після гри, калету здіймали і ділили поміж учасниками дійства. В першу чергу калету давали дівчатам, а потім парубкам. Кожен парубок для своєї дівчини хотів найкращий та найсмачніший шматок дістати.

А після гри з калетою сідали за стіл їсти вареники, які наліпили дівчата.

Андрій слухав мамину розповідь і думав: «Як весело і цікаво раніше святкували народні свята, добре, що мама не забула їх, добре, що я  про них запитав».

- Мамо, а довго ще чекати до свята «Андрія»?

- Синку, свято Андрія Первозванного кожного року припадає на одне число і місяць року – 13 грудня.

- Матусю, а ти спечеш калету на «Андрія»? Хоч немає у нас в сім´ї дівчат, та ми з братом тобі в усьому допоможемо.

Слухала мати сина, і раділа, що звичаї, яких навчили її батьки, будуть жити далі. Адже в усіх народів світу існує повір´я, що той хто забув звичаї своїх батьків, не шанує свій народ та Батьківщину. Він блукає по світі, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, бо він загублений для свого народу.

- Спечемо, Андрійку, калету, запросиШ своїх друзів: хлопців та дівчат, та й будемо калету кусати, «Андрія» святкувати!- з радістю відповіла мама.

 

 

 

 

 

 

 

пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

«Моя країна – Україна, моя мова – материнська.»

  
  



                                 (День рідної мови)
З нагоди Міжнародного дня рідної мови, який ми святкуємо 21 лютого , бібліотека провела для учнів Зміївської ЗОШ  I III ст. бібліомікс «Моя країна – Українамоя мова – материнська.»  Бібліотекар розповіла дітям історію свята, мовні традиції, що своїм корінням сягають у далекі часи та про складну долю української мови на шляху свого розвитку. Дітям були запропоновані конкурси та вікторина « Якою мовою співають солов’ї» на знання українських народних прислів’їв, приказок, загадок та скоромовок, бібліотекар провела  огляд нових надходжень «Зустріч з новими книгами».
На завершені заходу всі присутні мали змогу «посмакувати» літературним пирогом

« Книги – ювіляри 2016».