четвер, 19 березня 2015 р.

Ліна Костенко - "І все на світі треба пережити"



У Ліни Костенко сьогодні ювілей.

Сьогодні, 19 березня, видатна українська письменниця Ліна Костенко відзначає 85-річчя.

Ліна Костенко – перлина сучасної української літератури. Її твори не лише цікаві та влучні, а й глибоко актуальні. Уже багато років вона залишається справжнім борцем з неправдою, показовістю, пристосуванством, а зброя її – твори. Вона вміє зачепити, змусити думати, мріяти та діяти. Твори Ліни Костенко перекладені англійською, білоруською, естонською, італійською, німецькою, словацькою та французькою мовами. Сьогодні видатна українка святкує свій ювілей.

                  Сільська бібліотека запрошує:

                                            19 березня о 15.00.

                 відбудеться відео - перегляд фільму " Чорнобиль. Тризна".


Мультимедійна година-бенефіс: «Слова самі на голос навертались»
( до 85-річчя від дня народження Ліни Костенко)

  Обладнання: Портрет поетеси, ручка, аркуш паперу, свічка…книги… комп’ютер.
  
                                                        Змири гординю, приклони коліна,
                                                      Торкнись душею їхньої строки,
                                                      Чурай Маруся, Леся, горда Ліна -
                                                      Богині слова і святі жінки…
                                                                                В. Ковтуненко.

1вед.  Історія залишила нам не так багато жіночих імен у поезії: грецька поетеса Сапфо, Анна Ахматова, Леся Українка…У цей ряд ми з повним правом можемо поставити і Ліну Костенко.
 Поетичне мистецтво Ліни Костенко вражає щирістю вислову, емоційністю слова, що відображає найтонші порухи людської душі. Нинішній рік для поетеси – ювілейний,їй виповниться 85 років.
 2вед. Незвичайна доля цієї жінки .Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 року в містечку Рженцеві на Київщині в родині вчителів. У 1936 році сім’я перебралася до Києва ,де Ліна закінчила середню школу, навчалася в Київському педінституті, а згодом у Московському літературному інституті ім. О.М.Горького. Роки навчання в Москві – час становлення таланту, формування життєвих принципів.
     Ліна Костенко –одна з перших у плеяді молодих українських поетів, що з’явилися на літературному обрії на рубежі 50-60 років. Збірки її віршів «Проміння землі», «Вітрила» викликали інтерес у читача й критика , а книга «Мандрівка серця» (1961 р.) закріпила успіх,засвідчила творчу зрілість поетеси.

1вед. Книги «Над берегами вічної ріки», «Неповторність», що вийшли пізніше – стали помітним явищем української літератури.
  Творчий розвиток Ліни Костенко - поетеси гострої думки  і палкого темпераменту – пережив і складні  моменти. Обмеження свободи творчої думки ,опала за часів застою призвели до того ,що 16 років її вірші практично не друкувались.
  Та саме в ці роки  поетеса ,незважаючи ні на що, посилено працювала над романом у віршах «Маруся Чурай» , за який була удостоєна  Державної премії ім.. Т.Г. Шевченка 1987 року ,збіркою «Неповторність» та «Сад нетанучих пісень» , для дітей – «Бузиновий цар».
    Сьогодні вона перебуває в порі творчої зрілості і ми познайомимося з її поетичним доробком.
Відео «Страшні слова, коли вони мовчать» - Ліна Костенко
1 вед. Чимало книг створено нею про Україну , історичних і художніх. Та читаючи Ліну Костенко ,розумієш: так ніхто ще не сказав – проникливо, людяно,щиро .В її творах переплелися минуле  і сьогодення . В історії поетеса вибирає її найтрагічніші моменти:
Спалення Жанни Д`арк,
Осліплення князя Василька,
Помста княгині Ольги,
Нерозділене кохання Марусі Чурай.
Ці події увічнено в «Думі про трьох братів Неазовських», «Скіфській  Одісеї»  .
2 вед. Історичний роман у віршах «Маруся Чурай» - унікальне явище в українській літературі. Надрукований уперше тиражем 8 тисяч примірників він розійшовся блискавично. Драма характеризує цілий пласт народного життя з його радістю і горем, любовю і зрадою ,чарівними піснями і чорною заздрістю.
1 вед. Не залишає байдужою поетесу і вічна проблема: війна і мир. 1941 рік… Війна, розруха, голод… І нарешті довгождана Перемога , Грізні події тих воєнних років не тільки залишили криваві рубці в дитячому серці поетеси ,а й загартували її. Пекучі спогади вилилися в поетичні рядки. «Пастораль  20 віку» ,»Тут обелісків ціла рота» , «Старенька жінко…» - так називаються вірші , що відображають цю героїчну  сторінку нашої історії.
Мій перший вірш написаний в окопі,
на тій сипкій од вибухів стіні,
коли згубило зорі в гороскопі
моє дитинство, вбите не війні.
Лилась пожежі вулканічна лава,
стояли в сивих кратерах сади.
І захлиналась наша переправа
шаленим шквалом полум'я й води.
Був білий світ не білий вже, а чорний.
Вогненна ніч присвічувала дню.
І той окопчик –
як підводний човен
у морі диму, жаху і вогню.
Це вже було ні зайчиком, ні вовком –
кривавий світ, обвуглена зоря!
А я писала мало не осколком
великі букви, щойно з букваря.
Мені б ще гратись в піжмурки і в класи,
в казки літать на крилах палітур.
А я писала вірші про фугаси,
а я вже смерть побачила впритул.
О перший біль тих не дитячих вражень,
який він слід на серці залиша!
Як невимовне віршами не скажеш,
чи не німою зробиться душа?!
Душа в словах – як море в перископі,
І спомин той – як відсвіт на чолі…
Мій перший вірш написаний в окопі.
Він друкувався просто на землі…
1 вед. Людина зможе перемогти все: скруту, лютий холод, війну,  відродити обпалену землю. Головне – зберегти вдячну пам'ять про ратний подвиг у юного покоління, вважає Ліна Костенко…
2 вед. У центрі художніх роздумів Ліни Костенко завжди перебуває Людина – як найвища цінність буття. Сенс людського життя, краса і дужість трудящої людини, її прагнення – все це теми творів поетеси. Я б виділила серед них баладу «Матір».
…Мати – вічна берегиня, селянка – трудівниця з мозолистими руками. У роки війни впрягались у плуга і годували малих дітей та солдатів на фронті.
Була в неї мрія – « щоб у неї в хаті на стелі небо хтось намалював». Мрія не така вже й чудна, навпаки , гарна бо жінки вміли все. Згадаймо – безсмертні рушники та розписи, пісні народні. Та все не знаходилося часу: клопоти, робота, діти.
«Мати» Л. Костенко
 Вона  тим  небом  у  тій  хаті  марила!
Вона  така  була  ще  молода!
Та  якось  так  -  то  не  знайшлося  маляра.
Все  якось  так  -  то  горе,  то  біда.

І  вицвітали  писані  тарелі,
і  плакав  батько,  і  пливли  роки,  -
коли  над  нею  не  було  вже  стелі,
а  тільки  небо,  небо  і  зірки...

1. вед. Вірші Л. Костенко – це дивосвіт любові, що дарує нам ніжність і вірність людської душі. Це поезія, яка завжди нагадує, що світом рухає тільки любов. І найвище призначення любові, кохання – дарунок світові нового життя.
Перше кохання буває у кожного, воно не забувається ніколи. Тендітне, чисте почуття приносить радість, додає сил і снаги. Але іноді кохання буває і нещасливим. Та не слід впадати у відчай, життя ще у нас попереду. А дивна пісня першого кохання назавжди лишається у нашому житті.
Відео  Ніна Матвієнко Ліна Костенко "Як пощастило дівчинці в 17»

2 вед. Та не дуже пощастило Ліні Костенко в особистому житті. В літературному інституті ім.. М. Горького в Москві зустрілася вона з поляком Єжи Пахльовським. Як пісня, народилося їхнє кохання. Були зустрічі під зорями, були мрії, були сподівання і радість від народження дочки – Оксани, яка тепер викладає у Римському університеті, вона теж поетеса, відомий літературознавець.
Кажуть, там на небесах є Книга людських доль. Та в ній ,мабуть, імена Єжи і Ліни не були поруч, вони змушені були розлучитися. Люблячі серця залишилися кожен зі своєю Батьківщиною: Єжи з рідною Польщею, а Ліна - не уявляла   себе без матінки – України. Глибокий щем спогадів звучить у її вірші.
Відео Розкажу тобі думку таємну (на вірші Ліни Костенко)

 2 вед. Чорнобильська трагедія – страшна сторінка біографії України. Поетеса тривожиться за долю людства, закликає прислухатися до загрози світової катастрофи і відвернути її. Наслідки Чорнобиля – будуть ще довго нагадувати про себе. Вболіває поетеса, бо бачить недбайливе ставлення до навколишнього  світу. Адже вирубуючи ліси, забруднюючи водоймища – людина руйнує не лише своє здоров’я, а й свою душу. Що залишиться нащадкам?
Усі ми повинні докласти зусиль – зберегти і примножувати красу і багатство рідної землі.
 Від1991 року продовж тривалого періоду Ліна Костенко вивчає Чорнобильську зону в складі історико – культурної експедиції, вона      
є автором сценарію фільму «Чорнобиль. Тризна». (1993 рік)
Фільм «Чорнобиль. Тризна» 
1.Вед. Ми розглянули кілька аспектів творчості Л.Костенко, та їх набагато більше.
Твори Ліни Костенко перекладені англійською, французькою, німецькою, іспанською, італійською, португальською, шведською та всіма мовами Сходу Європи.
 Ліна Костенко почесний професор Національного університету «Києво – Могилянська академія», почесний доктор Чернівецького та Львівського університетів, Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1987). Серед інших нагород – Міжнародна премія Фонду Омеляна і Тетяни Антоновичів (1989),Почесна відзнака Президента України (1992),Премія імені Франческо Петрарки (Падуя ,1994).Перший лауреат Міжнародної літературно – мистецької премії ім. Олени Теліги (2000р.)
  Живе і працює Ліна Костенко в Києві. Усі матеріали з книжкової виставки ви можете взяти і ознайомитися з ними .
                Дякуємо за увагу!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар